SeOppi maailmalla

eOppimiskeskuksen väki sukelsi virtuaalimaailmoihin ja lisättyyn todellisuuteen

Suomen eOppimiskeskus ry:n toimiston porukka kokoontui kesäkuun alussa Helsingissä päivittämään virtuaalimaailmojen ja lisätyn todellisuuden osaamistaan. Kesäsateiden vauhdittamina vierailimme Helsingin kaupunginmuseossa ja Linnanmäellä.

Virtuaalitodellisuuteen ja lisättyyn todellisuuteen tutustuimme jo AVO2-hankkeessa (2012-2014), kun Joanna Kalalahden vetämä 3DM-osahanke tutki VR/AR-mahdollisuuksia opetuksessa. Hankkeen myötä Piia pääsi ensimmäistä kertaa kokeilemaan VR-laseja Oulussa VTT:n tutkimusryhmän kanssa. Vuosi taisi olla 2011 tai 2012. Tuolloin ei ollut vielä puhettakaan, että kuluttajakaupasta olisi VR-laseja ostettu. Saatika sitten netistä ladattu 360-kuvia tai katsottu YouTubesta 360-videoita.

Tänä vuonne kesäretkeä lähdettiin suunnittelemaan uuden OPSn mukaisesti kokemuksellisesti. Mitä uutta olisi tarjolla, mitä ei ennen ole voinut tehdä ja jota voitaisiin ihan oikeasti itse kokeilla oppijan näkökulmasta. No Helsinkiin, siellä on uusia nähtävyyksiä.

photo_2016-06-16_09-15-28
Toukokuussa avattu uusi Helsingin kaupunginmuseo

VR/AR-päivitys aloitettiin tutkimusretkellä Helsingin kaupunginmuseoon, johon on avattu uusi Oculus Rift-laseilla käytettävä Aikakone. Lasit päähän ja kuulokkeet korville ja hyppy kauppatorille noin 1970-luvulle. Kauppatorilla liikuttaan silmäohjauksella paikasta toiseen muiden ihmisten parissa.

Kokemus oli metka. Värit tietenkin olivat muistojen kultaamat, vieressä oleva ihminen oli kuin naamiaisista ja katukuva lapsuudesta. Pelkoa ajantajun menetyksestä ei kuitenkaan ollut, sillä tekniikka oli vielä voimakkaasti läsnä. Kuulokkeet painavat sen verran, että ne tuntee koko ajan ja töitä joutuu silmillä tekemään päästäkseen jutussa eteenpäin.

Mielenkiintoista oli seurata muiden ihmisten kokemuksia. Koululais- ja eläkeläisryhmät jonottivat kokeilemaan Aikakonetta ja testauksen jälkeen innostuneesti, mutta vastentahtoisesti luovuttivat välineet seuraavalle jonossa. Jotakuta selvästi huimasi ja joku sanoi, että tuli hieman paha olo, mikä sinänsä on odotettavaa ihan käyttäjätutkimustenkin mukaan.

Nopeasti juttelimme museon henkilökunnan kanssa mikä on aikakoneen kehityksen tilanne tällä hetkellä. Henkilökunta kertoi, että teknologian kanssa on hieman haasteita vielä, mutta koko ajan mennään vauhdilla eteenpäin. Syksyllä on tulossa uudet lasit, joten sitten täytyy sitten piipahtaa uudemman kerran kokeilemassa miten Aikakone on kehittynyt.

Museo oli muutenkin kyllä hieno kokemus, joten jos piipahdatte Helsingissä, niin käykää ihmeessä.

photo_2016-06-16_09-15-26Toinen matkakohteemme oli Linnanmäki. Linnanmäellä avattiin toukokuun lopussa uusi Linnunrata eXtra -vuoristorata. Junan kyytiin istuttaessa pistetään Gear VR -lasit päähän. Eteen avautuu piirrosmaailma, johon syöksytään vuoristoradan kyydissä. VR-lasien kautta välittyvä maailma on synkattu vuoristoradan liikkeisiin.

Siellä me sitten hurjastelimme galaksien välissä. Niinan kanssa istuimme vieretysten ja ihastelimme värejä ja kaikkea ympäriltä löytyvää. Oikeastaan ainoa mitä jäimme kaipaamaan oli se, ettei vieressä istuva tyyppi ollut mitenkään VR-maailmassa mukana. Niina olisi mielellään nähnyt vieressään jonkun avaruusturjakkeen, jonka kanssa olisi voinut vaihtaa ajatuksia edes lähtöselvityksen aikana 😀photo_2016-06-16_09-15-23

Rata oli nopeasti ajettu. Jos olisi ollut aikaa, olisimme jääneet siihen kyytiin muutamaksi extra-kerraksikin. Ihan ei ehtinyt kaikkea näkemään yhden kierroksen aikana. Keski-Euroopassa kuulemma on mahdollista itse valita muutamasta vaihtoehdosta mihin maailmaan menee. Olisihan se aika hauskaa, jos naapuri olisikin mukavalla Afrikan safarilla ja toinen kiljuu kohti kurkkuaan syöksyessään pitkin hermoratoja.

photo_2016-06-16_10-57-54Reissun pelottavin kohta taisi olla Maailmanpyörä, johon koko toimisto kiipesi ukkosmyrskystä huolimatta. Kivat salamat siellä Espoon puolella iski – ainakin niin me tulkitsimme.

Titi vei meidät jouluna kokeilemaan Hämeenlinnan ActionFactoryn Escape Roomia, jossa agentteina selvitimme ulko-oven lukon koodia 45min ajan. Silloin meidän suurin haasteemme taisi olla kumpi on vasen ja kumpi oikea – eikun se toinen oikea. Kun miettii mitä kaikkea saadaan tehtyä, kun yhdistellään olemassa olevia konsepteja, rikastetaan niitä ja kehitetään uusia, ainoastaan mielikuvitus on rajana. Joissakin kohdissa toteutuksen näkökulmasta ehkä myös osaaminen, mutta pääasiassa teknologian hinta laskee ja ohjelmia saa ilmaiseksi käyttöön. FinEduVR-hankkeen Facebook-ryhmästä kannattaa mennä katsomaan mitä kaikkea on jo testattu ja kokeiltu, mikäli tämä kiinnostaa oppimisen ja opetuksen näkökulmasta enemmän.

Kesäretki osoitti, että muutamassa vuodessa on tehty valtava loikka sieltä Oulun tapahtumasta Linnanmäen VR-vuoristorataan. Propellipäiden virityksistä on tullut jokaisen kesäturistin matkakohde.

Minulle omat VR-lasit tulevat postissa kotiovelle vielä tänä viikonloppuna ja sitten täällä vietetäänkin sadepäivät keikkuen Karibian rannoilla. Lasit päähän, kuulokkeisiin Spotifystä aaltojen ääntä, patteriin lämpöä ja eikun riippumattoon köllimään. Jos oikein haluaa hifistellä niin vaikka tuuletin vielä päälle, niin saa tuntuman ihollekin.

Mukavaa kesää kaikille – toivottavasti se on lämmin, aurinkoinen ja rentouttava ihan näin suomalaisen luonnon puolesta!

Toivottavat
Kaisa, Niina, Titi ja Piia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s